Conservatorium Suriname toont hoogwaardig talent

via Starnieuws: 01 Feb, 14:00 Big, Blond and Beautiful: Irene Levant zingt vol zelfvertrouwen in de musical Not Afraid. Foto: Ranu Abhelakh Met het wervelende 'You can't stop the beat' rockten de Conservatorium Suriname studenten zaterdagavond hun eerste nummer de CCS-gehoorzaal in. Het publiek werd letterlijk en figuurlijk omver geblazen door het spetterende enthousiasme en de muzikaliteit die over hen heen kwam. Het werd meteen duidelijk waar de musical haar naam aan ontleende. De muziekstudenten demonstreerden totaal niet bang te zijn om hun talent op overtuigende wijze te presenteren en ze hadden er bijzonder veel plezier in. De zangstudenten hebben de afgelopen drie maanden les gehad in de Estill Voice Training System van de master Jeanine La Rose. Deze techniek leert de verschillende klanken op een gezonde manier te gebruiken. Zoals Jeanine het in haar openingswoord zei: ze leren op verschillende manieren zingen: hoog, laag, schel, opera, en met diverse stembandposities, zodat ze bij elke stijl de verschillende klanken kunnen toepassen. De zangstudenten brachten songs uit bekende musicals waaronder The Lion King. Zij hebben op waardige wijze invulling gegeven aan het aspect musical: zij hebben gezongen, gedanst, geacteerd en hebben hun kostuums zelf samengesteld. De zangers werden begeleid door instrumentalisten van het Conservatorium die eveneens hebben getoond hoogwaardige kwaliteit te bezitten. Het publiek heeft intens genoten en elk optreden werd met luid applaus beloond. Na het eerste bruisende nummer en de oproep van Jeanine La Rose aan het publiek om los te gaan, dachten we dat we aan één stuk door zouden worden opgezweept. Het gevoelige 'Gaantangi fi', gezongen door Jason Eduard en 'Skylark' van Rolf Jacott brachten de zaal echter voor een moment in rust. Ook het devote Indiase nummer 'Singhra Aaween Saanwal Yaar' door Ilhaam Ahmadali oogstte veel bewondering. Elisabeth Baje-Ramdhani kreeg niet alleen de lachers op haar hand met haar kostelijke presentatie van 'Popular' en haar 'gemaakte' Guyanees-Engelse accent, zij maakte grote indruk met haar professionele interactie met het publiek. Milaisa Breeveld met haar professionele bruisende zang-, dans- theaterexpressie, liet zien dat het creatieve talent niet uit de genen van de Breevelds te slaan is. Jeanine la Rose heeft de liederen dusdanig gekozen dat het bij de gemoedstoestand van de desbetreffende student past, zodat zij de emoties van het lied goed kunnen vertolken. Dat hebben zij prima gedaan. Bij de tweede en derdejaars studenten was de groei duidelijk te merken: Louise Eduard-Naarden heeft met de EVTS techniek een schitterende presentatie gegeven van 'Miss Celie's Blues' uit de film The Color Purple. Ook Rachidi Sanches, die de rol van het onzekere meisje speelde, heeft met de juiste emoties en indrukwekkende stemtechnieken 'Only Hope' gezongen. De avond werd zoals bij de opening wervelend afgesloten, ditmaal met de 'Lioness Chant', een zang-en danspresentatie waar de studenten maar niet genoeg van kregen. Hun optreden werd beloond met een minutenlang daverend applaus. Het is bewezen: deskundige training is in staat kwaliteiten uit studenten te halen waarvan zij niet vermoedden dat zij die hadden. Zonder vrees en met opgeheven hoofd gaan zij verder met hun studie. Hillary de Bruin

Leave a Reply